Selecteer een pagina
Tips voor de overgang

Stel je eens voor:
Je staat op, ontbijt gezond en gedurende de dag is je energie goed, Je bent goed gehumeurd en je huid heeft een gezonde glans. Je hunkering naar zoet en je gewicht is min of meer waar je het wilt hebben. Je geest is helder en je voelt je fysiek goed. En zo voel je je elke dag! Welkom bij de nieuwe jij!

Ketogene voeding:

Ketogene voeding richt zich op voeding met een laag koolhydraat gehalte, veel groente en gezonde vetten en maakt je metabool flexibel. Dankzij de lage glucose spiegels en insuline waarden, de manier om de hormonale disbalans, die kan ontstaan wanneer de menopauze zich aankondigt met voeding te balanceren. 

De cellen in het lichaam zullen minder glucose gaan verbranden en meer vetten gebruiken voor brandstof. Werkt dit goed, dan zorgt het voor constante energie, zowel fysiek als mentaal. Op 1 gram koolhydraten maak je 4 kcal  van 1 gram vet 9 kcal aan energie. Wil je minder last hebben van overgangsklachten?

Deze manier van eten zorgt dat je in de vetverbranding komt. Kom een keer praten op de praktijk wat dit voor jou kan betekenen!

Gewichtsverlies

Veel vrouwen ervaren gewichtstoename tijdens de menopauze, deels als gevolg van hormonale veranderingen. Een ketogene voeding kan helpen om gewicht te verliezen door de insuline spiegels te verlagen en om lichaamsvet als brandstof te gebruiken. 

Opvliegers

Klachten waar je tijdens de overgang last van kan hebben zijn nachtelijk zweten, opvliegers en heftig bloedverlies. Door het verminderen van suikers en producten met zetmeel rijke koolhydraten ontstaat een betere hormonale balans en bloedsuiker spiegel.

Stemming en mentale helderheid 

De voedingsketose heeft ook een uitwerking op onze zenuwfunctie. Zo kan een ketogene voeding kan voordelen bieden voor de stemming en cognitieve functie, wat vooral gunstig is voor vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen en concentreren.

Ook zijn we beter in staat om onze emoties goed te beheersen. Opvallend is, dat met ketogene voeding mensen minder last hebben van stress en vrolijker zijn.

Vetten

De meeste mensen zijn de flexibiliteit verloren om vet te kunnen gebruiken als brandstof bron. Het werkt vooral als er weinig suikers aanwezig zijn. Dit heeft te maken met de mate van beperking van koolhydraten. Ook ga je voldoende eiwitten en gezonde vetten eten. Gebruik allereerst goede vetten zoals kokosolie, olijfolie en MCT olie. 

Er spelen ook vitamines en mineralen een rol. Zo zijn vitamine B3 en B6 nodig, de aminozuren methionine, lysine en het mineraal ijzer en magnesium. Heb je tekort aan een van deze voedingsstoffen, kan je geen carnitine maken. Carnitine is nodig voor het transport van vetzuren de mitochondrien in, waar de oxidatie van vetzuren plaatsvindt.
Daarbij heb je ook zuurstof en beweging nodig. Denk aan joggen, fietsen en wandelen.

Je vindt carnitine vooral in dierlijke producten als zuivel, gevogelte, vlees eieren en melk. Avocado bevat kleine hoeveelheden carnitine, maar ontbreekt in soja. Eet je veganistisch, let dan extra op je carnitine gehalte

Categorieën

Reageren op blogs

Mocht je willen reageren op een blog of een vraag hebben, dan vind ik het leuk als je me een email stuurt: Mail Voedingspraktijk.