Selecteer een pagina
Ademhalingsoefeningen: hoe voorkom je stress?

Wat doe jij om dit jaar goed te starten?

Zet die ingeslepen gewoonte aan de kant! Hoe dat werkt? Door dingen anders te doen.  Je merkt dan dat je andere keuzes maakt.  Zet je zelf een nieuw doel, dat lastig & toch haalbaar voor je is.

Wil je een beter uithoudingsvermogen krijgen of  ‘gewoon’ relaxter kunnen zijn? Wil je goed slapen of mis je dat heerlijke verzadigde gevoel na de maaltijd? Je zal verbaasd zijn wat ademhalingsoefeningen bij jou doen.

Zuurstof en je gezondheid:

Zuurstof is de belangrijkste voedingsstof voor ons lichaam.  Zo zijn er studies gedaan bij mensen  in Tibet die leven op hoge hoogtes, met 60% van de zuurstof in de lucht die er op zeeniveau is.  Hier blijkt een bijzondere adaptatie van het lichaam doordat je te maken hebt met zuurstof gehaltes. Dit blijkt ook uit het onderzoek van Wim Hof.

In deze blog vind je praktische informatie over ademhalingsoefeningen, wat wanneer en hoe?

Wanneer: vijf momenten op de dag

Voor het eten: Zorgt voor een betere spijsvertering! Dit zorgt ervoor dat je ruim voor de maaltijd spijsvertering enzymen aan maakt. Je merkt direct dat je op een andere pet op hebt bij het eten! Je proeft niet alleen beter wat je eet omdat je zintuigen beter werken, je bent ook sneller verzadigd en minder last vermoeidheid na het eten.

Voor het sporten: Zorgt voor een beter uithoudingsvermogen! Meer hemoglobine en dus meer zuurstof in je spieren. Je vermogen om aeroob te bewegen en vet te verbranden neemt toe. Je voelt je energieker en merkt ook dat je minder verzuurt na het sporten. Bovenal heb je minder last van spierpijn.

Voor het slapen: Dit helpt zodat je makkelijker tot rust komt als je de slaap niet direct kunt vatten. Tijdens de eerste periode van de slaap, met de diepe slaap intervallen (REM) slaap je het diepste en dit is belangrijk voor herstel.  Deze eerste uren pik je dan weer mee, en dit merk je direct aan je energie de volgende dag.

Voor een stress moment: Zorgt dat stress je minder raakt. Minder ups en downs gedurende de dag, en je raakt minder snel in paniek. Voor een examen stimuleer je je cognitieve capaciteit, een betere concentratie, een helder hoofd.  De positieve stress-respons stimuleert je bijnier waardoor je stress tolerantie toeneemt.

Voor een koude douche: Zorgt dat de zuurstofdruk verhoogd tussen de rugwervels. De ademhaling zorgt voor vasodilatatie en minder pijn omdat de sympathicus zenuwen niet geactiveerd worden.  Dit helpt bij pijn in je onderrug.

Categorieën

Reageren op blogs

Mocht je willen reageren op een blog of een vraag hebben, dan vind ik het leuk als je me een email stuurt: Mail Voedingspraktijk.