Selecteer een pagina
Aan de slag met brood
Stel je eet gluten vrij, hoe kom je aan vitamine B, mineralen en vezels?

Schrap je zetmeel* uit je voeding, dan mis je B vitamines, mineralen en de vezels uit de schil van de graankorrel. Ik ging daarom op zoek naar een manier om brood in de voeding te houden. Een brood dat lekker luchtig smaakt en dat je maaltijd compleet maakt.

Brood is een bron van zetmeel, en zorgt dat abnormale bacteriën in je dunne darm overmatig groeien. De goede bacteriën in je dikke darm kunnen hierdoor hun werk niet goed doen. Die zijn super goed in het fermenteren van vezels, en zorgen voor de juiste zuurtegraad – waardoor jouw voeding goed wordt verteerd.

Eet je veel zetmeel en suiker dan merk je dit direct. Zetmeel gooit je spijsvertering behoorlijk in de war. Echter – bestaat je voeding alleen uit groente en fruit, dan mis je wel de voedingsstoffen uit het brood. Dit merk je direct aan je fitheid  en concentratie.

* Zetmeel is een a-cellulair koolhydraat dat je vindt in brood, pasta en rijst.

Eet je graag brood?

Zorg er allereerst voor dat brood niet de boventoon voert in je maaltijd. Een puntje plat brood bij de groente, soep, salade maakt dat er ruimte is voor variatie.

In deze blog vind je hoe je zelf een prima brood maakt.

Door het gebruik van zaden, noten, eieren en olijf olie maak je eenvoudig een romig en zacht brood. Zo krijg je ook direct goede eiwitten en essentiële vetzuren binnen.

Brood zonder graan

Ontbijt met een bananenbrood is inmiddels ingeburgerd. Is er ook een ander alternatief, liefst ‘zonder’ graan?

Wanneer je graan weg laat, vervang het dan door meel van zaden en noten. Voor een zoeter brood kan je pompoen, pastinaak, wortel of biet toevoegen. Knol- en wortel groenten, bevatten wel zetmeel, alleen in een cellulaire vorm, wat beter uitpakt voor de darmwerking.

Wat kan je wel gebruiken?
1) Amandel, zonnebloem-, en pompoen pitten (meel)
2) Lijnzaad of hennepzaad (vezels)
3) Kuzu wortel of zeewier (bindmiddel)

Recept amandel plat brood:

Dit is een heerlijk luchtig en fijn brood, zoals een Italiaanse focaccia, wanneer je er een handjevol zwarte olijven aan toevoegt. Bijzonder, want er zit helemaal geen bloem in, en bevat dus heel weinig zetmeel!

Wat heb je nodig:

75 g amandelmeel
25 g zonnebloem en 25 g pompoen pitten
25 g sesamzaad
25 g hele hazelnoten

40 g hennep zaad
2 eieren
kuzu (poeder, natuurwinkel)
1/4 tl zeezout
Hakmolen (staafmixer)
rond bakblik

Maak eerst de noten-zaden mix. Doe het hennepzaad, pompoen- en de zonnebloem pitten nadat je ze los van elkaar, kort gemalen hebt, in de beslag kom. Voeg het amandelmeel en sesam toe en hak de hazelnoten door midden. Mix alles goed door elkaar.

Meng de kuzu met het water en de olijfolie en roer door het noten zaden beslag. Mix de eieren totdat ze romig zijn, en spatel dan door het beslag. Laat 2 uur staan.

Bak het brood in een kleine koekvorm van 20 cm, in een voorverwarmde hete luchtoven, 130 C. Zet je het broodje, nog even kort onder de grill dan ziet het er prachtig bruin uit.

** Vervang voor een ‘volkoren’ brood hennepzaad door lijnzaad. Maal het lijnzaad en week het 5 minuten voor in water.

 

Categorieën

Reageren op blogs

Mocht je willen reageren op een blog of een vraag hebben, dan vind ik het leuk als je me een email stuurt: Mail Voedingspraktijk.