Selecteer een pagina
Bouillon als superfood – kies de natuurlijke aanpak!

Vis, rund of gevogelte? 
En wat als je vegan eet?

Heb jij ook de voorkeur voor een natuurlijke aanpak? Doe het met voeding
Versterk je botten en je huid met speciale eiwitten als collageen, nodig voor flexibel bindweefsel in je lijf. Je maakt het heel eenvoudig zelf.

Lees verder voor recepten

Bouillon, de voedingsstoffen 

In bouillon zit veel eiwit. Om te beginnen verschillende types collageen. Dit werkt weefsel specifiek. Bouillon van runderbotten en vis heeft de collageen types 1 en 3, voor snelgroeiende weefsels, zoals je huid. Als je rimpels hebt worden deze minder diep, en de beschermende slijmlaag op de darmwand herstelt. 

Voor sporters en de heling van blessures

Voor elastisch kraakbeen en om gewrichten te herstellen heb je bouillon van een soepkip nodig. Er zit collageen type 2 in. Zo krijg je meteen de aminozuren proline en lysine binnen voor zacht elastisch bindweefsel binnen. De botten bevatten ook kraakbeen dat rijk is aan glucosamine.

Dit helpt om kraakbeen te helpen herstellen, zwelling en ontsteking te verminderen en de gewrichtsfunctie te herstellen, zonder gemelde bijwerkingen

“De gelatine in bouillon, opgelost kraakbeen, is een eiwit dat suikers bevat. Wanneer je een hele soepkip 6 of 8u laat trekken komt er veel gelatine vrij uit de huid en kraakbeen” 

Voor een gezonde darmfunctie

Glucosamine is een van de essentiële suikers en een bestanddeel van de slijmlaag van de darmwand. Het is vergelijkbaar met de binnenkant van de wang. Dit slijm verbetert onze de weerstand, want het zorgt voor minder hechting van schadelijke bacteriën. Zo werkt het als medicijn (2)

Door contact met vezels uit groente wordt slijm vrijgegeven door de goblet cellen, waardoor  de inhoud van de darm makkelijk door de darm beweegt. 

“Uit onderzoek blijkt dat botten bouillon ook een ontstekingsremmende uitwerking heeft (1)”.

Voor een soepele huid

De proteo-glycanen in de bouillon zorgen dat je water vasthoudt, 1000x hun eigen gewicht. Voor een soepele huid en elastische gewrichten. Het blijkt dat 1 gram proteo-glycaan een hoeveelheid van 1 kg water kan vasthouden. 

Tot slot bevat de botten bouillon een stofje dat bekend is van huidverzorgende cremes, namelijk hyaluron zuur. Geef je veel geld uit aan creme of supplementen? Die bevatten vooral geïsoleerde nutriënten, zoals collageen, glucosamine en hyaluron-zuur.

In zelfgemaakte bouillon vind je deze en extra nutriënten zoals de mineralen natrium, kalium, calcium fosfor magnesium in natuurlijke verhoudingen. Goed voor de bot mineralisatie en het gaat verzuring tegen.

Vegan

Een vegan variant van collageen is er niet, omdat  het wordt gemaakt door dieren en mensen. Eet je vegan, en liever geen botten bouillon, dan is het beste alternatief voor je darm een supplement met glutamine en glucosamine. Vul dit aan met essentiele suikers als L-fucose, D-galactose en D-glucose. 

Hoe maak je botten bouillon? 

Botten bouillon kan je 4 dagen in de koelkast bewaren.  Dit heb je ervoor nodig:

Water, genoeg om de pan of te vullen (of slow cooker)
1 ui
3 a 4 tenen knoflook
2 a 4 eetlepels appel cider vinegar
1 theelepel kelp poeder of dulce
1/2 theelepel zee zout

4 drumsticks, biologisch of gras gevoerd

Kook het water en voeg alle ingrediënten toe. Komt er schuim boven drijven verwijder je het.
Laat het op een zacht pitje staan 3 tot 6 uur. Laat het afkoelen en zeef de groente en kruiden eruit. 

 

Recepten

Zachte romige soep van met avocado en kokos melk (4):

500 ml bouillon
2 eetlepels kokosmelk
1 avocado
2 tenen knoflook
1 theelepel versgeraspte gember

Verwarmende soep van wortel en gember: 

250 ml bouillon
2 a 3 eetlepels kokosmelk of olijfolie extra verge
2 wortelen (in plakje gesneden, gebakken)
1 theelepel verse gember
0,5 theelepel verse curcuma

Categorieën

Reageren op blogs

Mocht je willen reageren op een blog of een vraag hebben, dan vind ik het leuk als je me een email stuurt: Mail Voedingspraktijk.