Selecteer een pagina
Bouillon als superfood – kies de natuurlijke aanpak!

Marine, rund of gevogelte? 
En als je vega of vegan eet?

Heb jij ook de voorkeur voor een natuurlijke aanpak? Doe het met voeding.
Versterk je botten en je huid met speciale eiwitten als collageen, een belangrijk stofje, nodig voor flexibel bindweefsel in je lijf.  De hydratatie, de elasticiteit van de huid verbetert en ook het oogrimpel volume.  Collageen vind je in botten bouillon. Wil jij het zelf maken? Lees verder voor recepten.

Welke voedingsstoffen?

Met botten bouillon krijg je vooral veel mineralen en eiwitten binnen. Om te beginnen collageen. Maak je bouillon van runderbotten of vis, dan bevat dit  type 1 en 3 collageen, dit zorgt voor je huid en de tekenen van huisveroudering tegen kan gaan. Als je rimpels hebt worden ze minder diep. Ook de darmwand, die een beschermende slijmlaag heeft, voed je ermee. Dit heeft naast de absorptie van mineralen en vitaminen effect op de tolerantie van je immuunsysteem en je gewrichten.

Voor sporters en herstel van blessures 

Beweeg je graag, dan heb je elastisch kraakbeen en soepele gewrichten nodig. Daarvoor heb je type 2 collageen nodig. Maak hiervoor bouillon van gevogelte, een soepkip. Daarmee krijg je verschillende aminozuren zoals proline en lysine binnen die je helpen om kraakbeen te herstellen, zwelling en onsteking te verminderen na de belasting. 

De gelatine die je in bouillon ziet, is opgelost kraakbeen. Laat je een hele soepkip 2 a 3u trekken in een snelkookpan, dan komt alle gelatine vrij uit het kraakbeen.

Voor een mooie huid

Proteoglycanen in de bouillon zorgen door hun gel achtige structuur, dat je huid en kraakbeen water vasthoudt. Een gram proteoglycaan kan tot 1 kg water vasthouden. Het mooie is dat  je stoffen samen en in hun natuurlijke verhoudingen aanvult. Zo zit er ook hyaluronzuur in, een stofje wat bekend is van huidverzorgende cremes. 

Voor een gezonde darm

Behalve gelatine zitten er ook andere stofjes in de bouillon. Glucosamine is een van de essentiele suikers en een bestanddeel van de slijmlaag van de darmwand. Het ziet er daar vergelijkbaar uit als de binnenkant van de wang. Dit slijm verbetert onze weerstand, doordat er zich minder schadelijke bacterien aan de darmwand hechten (1). Bouillon van botten werkt zo ontstekingsremmend (2). 

Zelfgemaakte bouillon is een bron van mineralen als natrium, kalium, fosfor en magnesium in de natuurlijke verhouding. Essentieel voor botten mineralisatie, vitamine D absorptie en tegen verzuring. 

Vegan of vegetarische alternatieven voor collageen?

Een plantaardige variant van collageen is er niet. Eet je vegan, dan kies je het beste een voedingssupplement met glutamine en glucosamine . Dit kan je aanvullen met de essentiele suikers L-Fucose, D-Galactos en D-Glucose. 

Eet je wel eieren, dan is er het vegetarisch collageen. Het is gemaakt van eierschaal membraan.  

Botten bouillon, hoe maak je het?

Botten bouillon kan je 4 dagen in de koelkast bewaren.  Dit heb je ervoor nodig:

Water, genoeg om de pan of te vullen (of slow cooker)
– 1 ui
– 3 a 4 tenen knoflook
– 2 a 4 eetlepels appel cider vinegar
– 1 theelepel kelp poeder of dulce
– 1/2 theelepel zeezout
– 4 drumsticks, biologisch of gras gevoerd

Kook het water en voeg alle ingrediënten toe. Komt er schuim boven drijven verwijder je het.
Laat het op een zacht pitje staan 3 tot 6 uur of 2 tot 3u als je een snelkookpan hebt. Laat het afkoelen en zeef de groente en kruiden eruit. 

Recepten

Zachte romige soep van met avocado en kokos melk (4):

– 500 ml bouillon
– 2 eetlepels kokosmelk
– 1 avocado
– 2 tenen knoflook
– 1 theelepel versgeraspte gember

Verwarmende soep van wortel en gember (4): 

– 250 ml bouillon
– 2 a 3 eetlepels kokosmelk of olijfolie extra verge
– 2 wortelen (in plakje gesneden, gebakken)
– 1 theelepel verse gember
– 0,5 theelepel verse curcuma 

Bronnen:
(1) Darmklachten, onderzoek, oorzaken, oplossingen, Drs Saskia van As, 2012
(2) Laura M Mar Solis et al, Analysis of inflammatory capacity of bone broth, ulcerative collitis, Medicina Caula 2021

(3) Collagen, the important differences between type 1,2 and 3 – https//naturalforce.com/blogs/nutrition/collagen-differences-types-1-2-3)
(4) Terry Walsh, The Walsh Protocol to treat all chronic autoimmune conditions using paleo principles; 

 

 

 

 

Categorieën

Reageren op blogs

Mocht je willen reageren op een blog of een vraag hebben, dan vind ik het leuk als je me een email stuurt: Mail Voedingspraktijk.