Selecteer een pagina
Bitter is een superfood

Verandering van smaakvoorkeur

Over ‘picky eaters’ en ‘non tasters’

Hoe zorg je dat je voedingsgedrag veranderd? In deze blog lees je er meer over. Ben je een ‘picky eater’ en heel gevoelig voor bitter? Dan combineer je bitter misschien graag met koolhydraten. Of ben je een ‘goede’ eter, eet je alles wat op tafel komt?

Hoe komt het dat je eetlust soms groter is of dat je snel voldaan bent? Smaakt voeding intens, dan ben je waarschijnlijk sneller verzadigd en is eetlust minder groot. Wat voor type eter ben jij?

Wat bepaalt je smaak? De sleutel zit hem in de directe dialoog tussen de darm-bacterien en je brein.

Groente, smaakt een klein beetje toxisch

Bitter is een waarschuwing signaal, en maakt je afweer actief. Bitter wordt in het wild geassocieerd met gif. Het gaat om het stofje iso-thiocyanaat, dit beschermende stofje zit bijvoorbeeld in broccoli. In groente is het percentage zo laag dat je hier geen last van hebt.

Voor kinderen kan groente intens bitter smaken. Klaarblijkelijk hebben kinderen een natuurlijk beschermingsmechanisme dat de eetlust afremt en de afweer actief maakt. Bij de ontwikkeling van (hyper)sensitiviteit, speelt de samenstelling van het darm-microbioom mee.

Bitter en zoet beïnvloeden elkaar. Zoet vertelt ons dat voeding energie bevat en rijp is, en schaars. Bij zoet en ook bij zout en umami, houdt je eetlust dus expres langer aan. Bij bitter werkt dit anders. Zelfs wanneer gecombineerd met zoet, blijft bitter altijd de overhand houden.

Je darm-microbioom maakt dat je oog hebt voor zoet, zout en umami-rijk voedsel. De intensiteit waarop je smaken als bitter, zoet, en umami waarneemt, bepaalt ons autonome zenuwstelsel. Zo krijg je onbewust sturing om de bepaalde voedsel keuzes te maken.

We weten nu dat smaakreceptoren behalve op de tong, ook in darm, long, huid, blaas, hersen en immuuncellen te vinden zijn. Eetgedrag bij kinderen gaat samen voor met voedselallergie, asthma, huid- of oorklachten.

Smaakversterkers en zoetstoffen  houden je hersenen voor de gek. Het mechanisme dat je een zak chiplto’s leeg doet eten.

Door veel suiker, vet en kunstmatige zoetstoffen in de voeding, past de expressie van de smaakreceptoren zich aan. Dit gebeurt via de darm-bacterien. Ook bij het drinken van koffie worden de smaakcellen geoefend: het extra shot koffie om de sterke smaak van koffie te behouden.

Eet je regelmatig voeding met smaakversterkers als mono sodium glutamaat, dan koloniseert Bac. Brevis, die leeft op L-glutamaat. Wat gebeurt is dat smaakversterkers het verzadigingsgevoel onderdrukken. Vervolgens heb je na een uurtje opnieuw trek. We kennen ook natuurlijke smaakversterkers in gewone voeding.

Umami is van nature in onze voeding aanwezig. Het bevat aminozuren die sterker zijn in het intensiveren van de smaak dan de welbekende E612, MSG. Tomaten, aardappelen, paddestoelen, wasabi bevatten de grootste concentraties van deze aminozuren. Het gaat hier om de niet actieve vorm van glutamaat, met minder effect op smaak en brein.

Dialoog tussen darm bacteriën en je brein

Bittere stoffen zijn superfoods, ze stimuleren de aanmaak van neuro actieve stoffen door de darm-bacterien, mits de zuurtegraad de juiste range is.

Zo wordt de nervus vagus geactiveerd, en daarmee de sensorische waarneming, de pancreas, en galblaas voor de aanmaak van spijsvertering enzymen, de opname van glucose, verzadiging. Zet dus vaker bittere kruiden en groenten op het menu, en vooraf in een salade.

Hoe goed is jouw darmflora?

Wist je dat je darmflora zich aanpast aan wat je eet en direct je smaakvoorkeur beïnvloedt?

Hoe goed je darmflora werkt merk je onder andere aan:

  • Onrust, irritatie,
  • Behoefte aan zoet, vet of zout eten,
  • Licht en geluid gevoeligheid ,
  • Pijngevoeligheid,
  • Je reuk en smaak,
  • Verkoudheid, loop oor,
  • Onrustige darmen,
  • Voedsel intoleranties, allergie,
  • Ontlasting,
  • Uitgestelde verzadiging,
  • Geheugen en concentratie,
  • Onrustige huid, nagels,
  • Zwemmers eczeem.

 

Van gras naar graan

Microbiota zijn onze natuurlijke symbionten. Met iedere hap eten, en slok drinken kregen we bacteriën binnen. Door schoon drinkwater, keizersnede, pre term antibiotica, borstvoeding, kleinere families, anti bacterielel zeep en douchen ontnemen we ons lijf vitale bacteriën. Zo ontstaan op jonge leeftijd al gezondheidsklachten als asthma, allergie, voedingsintolerantie.

Behalve leefomstandigheden, hebben we onze voeding veranderd:

De overstap van gras naar graanvoer gaat bij dieren samen met spijsverteringsproblemen. De enzymen werken beter bij een licht- alkalische pH. Ook bij de mens zien we dit. Misschien nog wel het belangrijkste om te noemen is daarbij de werking van insuline.

Graan, dat in de kiem veel zetmeel heeft, verwerkt tot o.a. brood pasta en ontbijt granen, verlaagt de gastro intestinale pH, en blokkeert de spijsvertering. Groente draagt bij aan de juiste alkaline zuurtegraad.

De combinatie zetmeel en dierlijk vet

Het grote aandeel van graan, zoals tarwe, rijst, haver en gerst in onze hedendaagse voeding, zorgt ook voor kolonisatie van LPS producerende bacterien in de darmen. Vooral gecombineerd met verzadigde vetten zijn granen een risicofactor voor overgewicht en ontsteking.

Dit is in Westers voedsel rijkelijk aanwezig, en dan zien we een eenzijdige gastro intestinale microbiota ontstaan, met veel ‘bacteroides’, waaronder B. fragilis, die graag uithangt met Clostridia. Dit is lastig te doorbreken, door de smaakvoorkeur voor suikers en vetten en omdat de verzadiging wordt onderdrukt.

Door de picky eaters langzaam aan te wennen aan bittere smaken, kan de voeding een betere invulling krijgen, met de goede vetten en eiwitten. Geef het goede voorbeeld aan je kinderen. Door iets regelmatig en vrijblijvend aan te bieden, wordt de nieuwsgierigheid gewekt. Op den duur wordt het onbekende als veilig gepercipieerd.

Voor verandering van de microbiota, is het noodzaak om behalve probiotica ook de voeding te veranderen, zodat er steeds meer bacterien van het ‘firmicutes’ type, in de darm vestigen. Maak de juiste koolhydraat keuzes, en werk toe naar een voeding van groente, fruit en onverzadigde vetten.

De kracht van voeding
  • Bitter foods (radijs, snijbiet, rammenas, radicchio, paardebloem)
  • Herstel je darmflora
  • Kefir, zuurkoolsap, kimchi, gefermenteerde groente
  • Maggiplant (natuurlijke smaakstof)
  • Ontdek dagelijks nieuwe groenten
  • Let op suikers en zoetstoffen
  • Eet in totaal 30g zetmeel per dag (pasta, brood)
  • Kies koolhydraten uit bladgroente, wortelen, knollen en zaden
  • Onverzadigde vetzuren
  • Groene thee en rode wijn
  • Let op smaakversterkers, E621, bouillon, zout

Bronnen:

  1. Ping Lu et al. (2017), Extraoral bitter taste receptors in health and disease
  2. Turner, A, et al. (2018), Interactions between Bitter taste, Diet and Dysbiosis
  3. Briguglio, M et al. (2018),  Dietary neurotransmitters: a narrative review on current knowledge
  4. Sorensen, LB (2003), Effect of sensory perception of foods on appetite and food intake
  5. Bona, B. et al. (2018), The vagus nerve as the interface of the microbiota gut brain axis
  6. Spreadbury, Ian, Gastrointestinal Diseases Research Unit, (2012), Comparison with ancestral diets, suggests acellular carbohydrates a dietary cause of leptin resistance and obesity
  7. Airaodion, A. I. et al. (2019). Toxicological Effect of Monosodium Glutamate in Seasonings on Human Health
  8. Mc Mullen, M (2017). The use of bitter taste in practice
  9. Blaser, M.J. et al. (2009), What are the consequences of  the disappearing microbiota

Categorieën

Reageren op blogs

Mocht je willen reageren op een blog of een vraag hebben, dan vind ik het leuk als je me een email stuurt: Mail Voedingspraktijk.