Maak jezelf minder kwetsbaar voor virussen en infecties!
Over paddestoelen, knoflook en de kracht van voedsel.
Zou het niet fantastisch zijn als je minder kwetsbaar bent voor de virussen en infecties om ons heen? Het is aangetoond dat we ons afweersysteem kunnen versterken. Lees in deze blog wat je nu kunt doen, over paddestoelen en knoflook. En waarom je aangeboren immuunsysteem te kort schiet, zelfs met voldoende vitamine D in je lijf.
Hoe werkt jouw afweer? Waar merk je dit aan?
- Gevoeligheid voor infecties, buikgriep op reis?
- Langdurige vermoeidheid?
- Regelmatig ziek, soms wel 2 weken?
- Gevoelige botten, gewrichten, last van blessures?
- Nooit ziek, alleen tijdens de vakantie?
Doorlaatbare barrieres
Als het bacteriën lukt om de huid en slijmvliezen te passeren ben je sneller vatbaar voor infecties. Maakt je afweersysteem overuren, op een laag pitje? Dan kan het zijn dat je wel twee weken ziek bent. De gifstoffen die bacteriën produceren, zijn verantwoordelijk voor de meeste klachten zoals aanhoudende keelpijn en verkoudheid. Gebruik van antibiotica zorgt dat ook die bacteriën, die juist positief werk verrichten in het lichaam, verdwijnen. Bij het Corona virus beschermt de S. Pneumonia, een bacterie die normaal in de mond en neus aanwezig is, tegen de superinfectie in de longen. Herstel dus na antibiotica je darmflora.
Botten en gewrichten
Is je afweer altijd actief, alleen op een laag pitje? Je merkt dit aan je botten en gewrichten, blessures die lang duren of dat je altijd vermoeid bent. In feite staat je afweer altijd een beetje aan, en dat maakt je gevoelig voor ontstekingen.
In de vakantie ziek?
Merk je dat je afweer juist actief wordt als jij vakantie neemt. Dit kan door een lage actieve vitamine D status, en hierdoor verminderde aangeboren immuunfunctie, wanneer stress en ontspanning uit evenwicht zijn. Ook op jongere leeftijd. Misschien herken je wel oorzaken als hoge prestatiedruk, urenlang gamen, veel tussendoortjes, slaapproblemen. Het aanpassen van je voeding kan zorgen voor minder innerlijke stress, een betere werking van je natuurlijke stresshormonen en vitamine D in je lijf.
Eet dagelijks iets uit de zee
Verbaast het je dat voedsel uit de zee bijzonder speciaal bijdraagt aan onze afweer? Door algen, schaaldieren en zalm te eten krijgen we een bijzondere bacterie soort binnen, de Marine Streptomyces. Deze soort beschermt je tegen virussen, bacteriën en de vorming van biofilms. Eten van verschillende groenten beschermt niet alleen tegen pathogene bacteriën en infecties, ze werken ook anti-viraal en anti-biofilm. Groenten brengen ons ook glucanen. Dit zijn complexe suikers en ze zorgen voor een brede range van darmflora. Hoe meer afwisseling, hoe gevarieerder je darmflora, en hoe gezonder de lichaamsbarrieres.
Medicinale paddestoelen
De complexe suikers, in alle paddestoelen, maar in het bijzonder in de soorten Cordyceps, Maitake, Shiitake en Oesterzwam, stimuleren de aanmaak van de stof Interferon Gamma. Dit speelt een belangrijke rol in de immuniteit tegen virale en bacteriële infecties. Het stimuleert sociaal gedrag. Door knoflook te eten maak je ditzelfde stofje aan. Iedere dag twee a vier teentjes en niet te hoog verhitten.
Goede slaap
Af en toe een nachtje laat naar bed kan geen kwaad, maar zorg op de andere dagen voor min of meer vaste slaaptijden. Lees een goed boek, ga nog een blokje om of doe wat ontspannende oefeningen zoals yoga. Een warm bad voor het slapen gaan werkt goed voor de aanmaak van melatonine, voor een goede nachtrust.
Bronnen:
- Tan, LT, Chan KG Streptomyces 2016 February 5, Front. Microbiol
- Het endorfine herstelplan, Flamend, L, 2018
- Blaser, M.J. et al. (2009), What are the consequences of the disappearing microbiota